Dagbladet reviews Leif Ove Andsnes and Matthias Goerne in recital at the Oslo Opera

“Årets første recital ble en merkestein for stor tonekunst. Hovedscenen, Den Norske Opera og Ballett

Det finnes konserter som du skulle ønske aldri tok slutt. Og som like gjerne kan slutte når som helst, fordi hver eneste del av den er fullkommen. Matthias Goernes og Leif Ove Andsnes’ konsert på Hovedscenen i Den Norske Opera og Ballett i går kveld var av dette sjeldne slaget …

Goernes stemme fikk et stort register å folde seg ut i. Den er vakker, en av de vakreste barytoner jeg har hørt.

Men han begrenser seg aldri til skjønnsang, hvor vakkert han enn synger.

Han kan strekke lange legatolinjer til du får følelsen av at de bærer seg helt selv, og runde av ved fraseslutt som om han bare stillferdig legger stemmen fra seg. Den er sjeldent egal, men uten at dette noen gang legger demper på uttrykket.

For Goerne kan så visst klemme til med et fortissimo som sprenger alle grenser, unntatt stemmens egne.

Plastisiteten i foredraget er helt eksepsjonell, og betjenes av en intens uttrykksvilje – og evne.

I så måte er han den perfekte makker for Leif Ove Andsnes, eller omvendt. Det er ingen enkel sak å gjenskape Mahlers klangpalett på et klaver, som mange først og fremst kjenner fra orkestersatsen. Men det var en tanke som ikke streifet meg et øyeblikk, underveis.

De fineste linjer spant han fram, og vekslet med de vakreste og såreste harmonier.

Samspillet med Goerne var en sann svir, årvåkenheten maksimal i hvert øyeblikk. Slik hentet Andsnes fram de fineste skygger av klang, intenst melodibærende, ekstremt uttrykksfullt

På den måten brakte de oss tett opp under smertegrensen begge to, denne eiendommelige og egenartede følelse av lyst, som er så sjelden. En erfaring som vi kan bære med oss, i vår erindring.

Utsøkt håndplukk

Sjeldent egal

Perfekt makker”

 

Source: Dagbladet