Audiences in Sweden can listen to Leif Ove talking to Swedish Radio’s flagship show Kulturnytt

Det pågår en diskussion om vilken musik som ska spelas i våra konserthus, att vår tids musik trängs ut av de gamla mästarna. Den norske konsertpianisten Leif Ove Andsnes har bestämt sig för att ägna fyra år av sitt liv åt en enda tonsättare. Den tonsättare som spelas allra mest i våra konserthus, Beethoven.

– Han kan spelas på så väldigt många olika sätt. Man kan vrida och vända och bända honom. Han har en stark ryggrad.

När pianisten själv får välja, då blir det Beethoven. Leif Ove Andsnes ägnar fyra år att sitt liv åt att spela musiken som så många innan honom har spelat, det är inte direkt brist på Beethoventolkningar ändå fortsätter han att fascinera säger Andsnes.

Beethoven som person är i det närmast en myt, En ung kaxig konstnär som vägrar gå i maktens ledband, stormiga konflikter och självmordstankarna när han inser att han håller på att förlora hörseln och inte minst det faktum att han skrev sin bästa musik när han var totalt döv.

Men det är inte myten som gör Beethoven intressant för pianisterna. Det är Beethoven sätt att lyckas skapa stor musik av små små motiv, som till exempel de där tre tonerna i böran av Ödsesymfonin, säger Andsnes

– Samtidigt som han är så irrationell och överraskande så finns det något nytt som man inte har tänkt på. Kombinationen av strukturen och spontaniteten gör Beethoven så modern.

Beethoven är oförutsägbar, men att han dominerar utbudet i alla konserthus, tyder på att reprtoarpolitiken går på rutin. Kritiker säger att det också leder till att publiken också blir äldre och äldre.

Andnes projekt The Beethoven Journey tar honom över stora delar av världen, och många av de institutioner han gästar kommer att få stora problem inom några decennier tror han. Kanske har för många konserter på rutin en del i problematiken, men det handlar också om utbildningssystemen säger han.
Man får inte lära sig nåt om konst i skolan, och det är inte längre en del av allmänbildningen, konstaterar Andsnes.

 

Source: Sverigesradio