Klassiek Centraal reviews Leif Ove’s recital in Antwerp

“De Antwerpse Singel zette donderdag laatstleden de Noorse pianist Leif Ove Andsnes op het programma. De blauwe zaal bleek volledig uitverkocht. Onder de aanwezigen waren trouwens zelf heel wat pianisten, allen geboeid door het minutieuze vingerwerk van deze bijzondere muzikant.

“Het concert was onderdeel van zijn Europese tour. Bijna iedere dag speelt Andsnes in een andere metropool. Een gejaagd leven brengt gejaagde muziek mee zou u denken. De praktijk toonde het publiek echter een pianistieke meester in de zenkunst.

Het concert vatte aan met zes miniaturen van de Finse componist Jean Sibelius (1865-1957). Voor wie Andsnes nog nooit aan het werk hoorde moet dit aanvankelijk nogal zeer gecontroleerd zijn overgekomen. Maar laat u niet misleiden. Het gaat hem bij deze pianist over exactheid die tot ontroering leidt, omdat het helemaal niet om wiskundige exactheid gaat, maar om berekend toucher in functie van het emotioneel pallet van de compositie. Vergelijk het gerust met de honderd woorden die een eskimo heeft voor sneeuw. Ieder van deze woorden – in dit geval tonen – kent een plaats en vertegenwoordigt een intensiteit. Toucher en pedaal werden dan ook totaal op mekaar afgestemd, maar alles binnen een zeer natuurlijk kader. Alles viel correct in zijn plooi.”

Read the full review online at Klassiek Centraal

 

Source: Klassiek Central