For fjerde år på rad var vakre Rosendal i Hardanger åsted for Norges beste og mest interessante kammermusikkfestival.

I år var musikken publikum fikk oppleve alt annet enn rosenrød.

Temaet for årets festival var Dmitri Sjostakovitsj, komponisten som har blitt stående som selve symbolet på kunstens umenneskelige vilkår i et brutalt og totalitært samfunnssystem.

Er det i det hele tatt mulig å forstå denne komponisten uten å kjenne til de konkrete personlige og historiske omstendighetene som verkene hans sprang ut av? Dette var et av mange spørsmål festivalen forsøkte å finne et svar på.

Ikke for sarte sjeler

Den krevde sin mann, 2019-utgaven av Rosendal kammermusikkfestival. Om lag halvparten av den fremførte musikken på festivalens 10 konserter var av Sjostakovitsj.

Tung materie? Ja, definitivt. Verdt innsatsen? Så absolutt, selv om det til tider føltes mer som et Sjostakovitsj-seminar enn en kammermusikkfestival. Det var intense dager, hvor utøvere og ensembler i elitesjiktet til tider skapte øyeblikk av sjelden musikalsk storhet.

Kunstutstillinger, foredrag og panelsamtaler under festivalen ga mye innsikt i kunstens vilkår under Lenin, Stalin og deres etterfølgere. Inntrykkene var mange, og vil ta lang tid å fordøye. Sovjetkunst er ikke for sarte sjeler. God nattesøvn og rikelig med kaffe var absolutt å anbefale.

Read the full review online at NRK

 

Source: NRK.NO